Oplichting in contactadvertenties: hoe herken je dat?

De meeste mensen die een contactadvertentie plaatsen op een website als Marktplaats of Speurders, zijn serieus op zoek naar een leuke partner. Toch is dit niet bij alle mensen achter de online contactadvertenties het geval. Een klein deel van de mensen die een advertentie plaatst, wil hier namelijk op slinkse wijze geld mee verdienen. Wil jij voorkomen dat je opgelicht wordt door een crimineel met een contactadvertentie? Lees dan in dit artikel waar je oplichting in contactadvertenties aan kunt herkennen.

Kenmerk 1: de foto is veel te mooi

Er zitten heus wel knappe mensen op websites met contactadvertenties, maar pas op als een foto te mooi om waar te zijn is. Gaat het bijvoorbeeld om een foto die wel door een professionele fotograaf gemaakt lijkt te zijn of is het een veel te sexy foto die je ook in de Playboy zou kunnen zien? Dan is de kans groot dat het een fake advertentie is, met als doel mensen online op te lichten. Reageer liever niet op dit soort advertenties of wees in ieder geval op je hoede als je dit wel doet.

Kenmerk 2: er staan veel fouten in het bericht

Sommige mensen zijn nu eenmaal niet zo goed in de Nederlandse taal en dit is niet erg, maar je moet wel gewaarschuwd zijn als een bericht bol staat van de taalfouten. Zeker als het bericht heel slecht vertaald lijkt te zijn uit het Engels, moet je op je hoede zijn. Buitenlandse criminelen laten hun berichten namelijk vaak naar het Nederlands vertalen met Google Translate en dit kun je vaak duidelijk merken in de tekst.

Kenmerk 3: de advertentie is te mooi om waar te zijn

Ben je al bijna verliefd op iemand, simpelweg door het doorlezen van zijn of haar advertentie? Ook dan is het goed om op je hoede te zijn. Natuurlijk kan iemand gewoon echt je droomvrouw of droomman zijn, maar soms is het gewoon te mooi om waar te zijn. Je mag de man of vrouw achter de advertentie best een berichtje sturen, maar wees wel op je hoede. Voelt het contact niet goed, dan kap je het contact direct af. In dit geval is het namelijk echt te mooi om waar te zijn.

Kenmerk 4: er wordt snel om geld gevraagd

Tot slot moet je op je hoede zijn als er snel om geld gevraagd wordt door de persoon met wie je aan het chatten of mailen bent. Wordt er bijvoorbeeld gevraagd om geld op te sturen, geld over te maken of om naar een bepaald (betaald) nummer te bellen, dan doe je dit niet. Al is het verhaal nog zo zielig (ik lig in het ziekenhuis, mijn kind heeft geld nodig, ik kan de huur niet meer betalen, ik kom op straat te staan, et cetera): je maakt geen geld over naar iemand die je niet kent. De kans is namelijk groot dat het verhaal helemaal niet klopt en je gewoon geld overmaakt naar een oplichter, die steeds opnieuw om geld zal komen vragen.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply