Hoe verslavend is het gebruik van datingsites?

In de afgelopen jaren zijn steeds meer single mannen en vrouwen gebruik gaan maken van datingsites en datingapps. Denk aan bekende websites als Lexa, Relatieplanet, enzovoorts. Dankzij deze datingsites is het steeds makkelijker geworden om met leuke singles bij jou in de buurt in contact te komen. Ook hoef je niet meer op mensen af te stappen om met ze in contact te geraken. Toch is niet iedereen enthousiast over de datingsites! Datingsites zouden namelijk een verslavende werking kunnen hebben, zo denken sommigen. Door de hoge kosten die soms in rekening worden gebracht voor het gebruik van een datingsite, kunnen mensen veel geld verliezen. Ze hebben hierbij geen enkele garantie dat het gebruik van een datingsite ook tot succes leidt.

De definitie van een verslaving

Iets wat regelmatig door mensen gebruikt wordt is niet per definitie een verslaving. Voorbeelden van verslavingen zijn drugsverslavingen, alcoholverslavingen, een gokverslaving, enzovoorts. Hierbij lukt het mensen niet om hun gedachten van dergelijke middelen of activiteiten af te krijgen, waardoor ze hier steeds weer op terug zullen vallen. Vaak is dit gevolg van de positieve ervaringen die zij hierbij hebben gehad. Denk aan een grote winst bij het gokken, een fijn gevoel tijdens het dronkenschap, enzovoorts. Dit maakt dergelijke middelen en activiteiten erg gevaarlijk! Niet alleen kost het veel geld, ook kan het je leven gaan beïnvloeden.

Gelukkig is er in veel gevallen wat te doen tegen een verslaving. Er zijn speciale klinieken die mensen begeleiden om van hun verslaving af te komen. Tijdens hun tijd in de kliniek proberen begeleiders verslaafden niet alleen van hun verslaving af te helpen, ook laten ze mensen inzien dat er veel mooiere dingen in het leven zijn dan genotsmiddelen, gokken, enzovoorts. Naast deze uiterst serieuze vormen van verslavingen zijn er ook minder ingrijpende verslavingen. Denk bijvoorbeeld aan vrienden die beweren verslaafd te zijn aan chocola of snoepgoed.

Verslaving aan je mobiele telefoon

Of een verslaving aan het gebruik van datingsites en –apps mogelijk is valt te betwijfelen. Er ligt echter wel een andere verslaving op de loer, waarvan de datingsites en met name datingapps onderdeel van zijn. Dit zijn de mobiele telefoons, die zich in de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld hebben. Niet alleen zijn de mogelijkheden van mobiele telefoons toegenomen, ook is het steeds goedkoper geworden om een mobiele telefoon te gebruiken. Voor een paar tientjes tot honderd euro heb je een prima smartphone in je bezit, die je vervolgens met een abonnement van tien euro per maand kunt gebruiken om te internetten en telefoneren. Daarbij is het op steeds meer plekken mogelijk om je mobiele telefoon te verbinden met een openbaar WiFi-netwerk. Zo heb je altijd en overal internet!

Door verschillende apps op je mobiele telefoon te installeren, wordt je voortdurend geprikkeld om op je toestel te kijken. Denk aan een app als Whatsapp of Facebook Messenger, waarop je regelmatig berichten binnen zal krijgen. De groepsgesprekken die je via deze applicaties aan kunt maken hebben hier de grootste invloed op. Groepsgesprekken verlopen vaak chaotisch, waarbij mensen geen enkel bericht willen missen. Hierdoor kijken ze voortdurend op hun toestel, om te controleren of er geen nieuwe berichten binnengekomen zijn. Ook proberen mensen voortdurend op de hoogte te blijven van de laatste nieuwsberichten door sociale media, zoals Facebook of Instagram, opnieuw te laden.

Prikkels van datingsites

Naast de prikkels die je van apps als Whatsapp en Facebook Messenger ontvangt, in de vorm van berichten, kunnen ook datingsites prikkels geven. Op het moment dat je een nieuwe match met iemand hebt of iemand je een berichtje stuurt, zal je hier een notificatie van ontvangen. Dit kan in de vorm van een pushbericht op je mobiele telefoon, maar ook in de vorm van een e-mail. Een dergelijke prikkel maakt een stofje bij mensen aan, die je een fijn gevoel geeft. Iedereen vindt het immers leuk om een match te hebben, iemand te vinden die je profielfoto aantrekkelijk vindt of je beter wil leren kennen, enzovoorts. De positieve ervaring die je uit zo’n prikkel haalt wil je voortdurend opnieuw ervaren. Om deze reden blijf je op zoek gaan naar mogelijkheden om prikkels te ontvangen.

Dit kan in de vorm van het zoeken naar nieuwe matches zijn, maar bijvoorbeeld ook in de vorm van het versturen van nieuwe berichten aan andere leden. Hier ligt een gevaar op de loer, omdat je vaak per bericht moet betalen op datingsites. In combinatie met de nepprofielen die op veel minder bekende datingsites actief zijn, kun je op deze manier veel geld verliezen. Je blijft de nepprofielen namelijk berichten sturen als ze jou een bericht terugsturen, zonder te weten dat je uiteindelijk nooit een date met iemand zal hebben. Op het moment dat je merkt dat het contact niet in een date uit zal monden ervaar je een negatieve ervaring en wordt de drang naar een positieve ervaring nog groter.

Datingsites met een abonnementsdienst

Gelukkig is het tegenwoordig zo dat er op grotere datingsites niet per bericht betaald wordt, maar voor een abonnement. Dit abonnement geeft je het recht om voor een bepaalde periode onbeperkt gebruik te maken van de verschillende functies die een datingsite je biedt. Op deze manier is de kans op een verslaving veel minder groot, omdat je aan het begin van de maand weet dat je die maand onbeperkt berichten kunt sturen zonder dat de kosten oplopen. Over het algemeen sluit je het abonnement vooraf voor een bepaalde periode, vaak een maand, drie maanden of een half jaar, af. Na die periode kun je het abonnement verlengen of stopzetten. Als je in deze periode een leuke match gevonden hebt, zal het verlengen van het abonnement niet noodzakelijk zijn.

Lexa: populaire datingsite met abonnementen

Een van de populairste datingsites van dit moment is Lexa. Op Lexa zijn een groot aantal single mannen en vrouwen actief, uit verschillende provincies in Nederland. Ook Belgen komen regelmatig naar Lexa om singles net over de grens met Nederland te leren kennen. Door de diversiteit aan leden op deze datingsite is de kans erg groot dat je hier een leuke match vindt. Naast de mogelijkheid om nieuwe singles te leren kennen via de datingsite zelf, worden er ook regelmatig activiteiten buiten de datingsite om georganiseerd.

Om gebruik te kunnen maken van de functies die Lexa je biedt, zoals het versturen van berichten aan andere leden, zal je een abonnement af moeten sluiten. Je kunt zelf kiezen voor welke periode je het abonnement af wilt sluiten. Na deze periode kun je het abonnement verlengen of stopzetten. Niet onbelangrijk is het feit dat er op Lexa nauwelijks nepprofielen actief zijn.

Internationaal daten met Badoo

Naast Lexa is ook Badoo een van de bekendere datingsites voor single mannen en vrouwen uit Nederland. Waar Lexa zich voornamelijk op Nederlandse singles richt, trekt Badoo een veel breder publiek. Je vindt hier namelijk singles uit België, Spanje, Frankrijk en tal van andere Europese, Afrikaanse en Amerikaanse landen. Wie weet wat voor leuke single man of vrouw je hier vindt!

Badoo biedt de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen via de website op je computer, of via een handige en overzichtelijk app. Zo heb je overal toegang tot de matches die je al gevonden hebt en kun je berichten blijven sturen als je geen computer bij de hand hebt. Houd er rekening mee dat je ook bij Badoo een abonnement af moet sluiten, voordat je berichten naar andere leden kunt versturen.

Hoe verslavend is het gebruik van datingapps?

Naast de verschillende datingsites, zijn er ook tal van verschillende datingapps die je kunt gebruiken om nieuwe singles bij jou in de buurt te leren kennen. Eerder in dit artikel werd al beschreven dat onder meer datingsite Badoo een app aanbiedt om nieuwe matches te vinden. Naast Badoo is de datingapp Tinder veruit de bekendste app om leuke singles te ontmoeten! Deze datingapp wordt voornamelijk door jongeren gebruikt, die op een leuke manier op zoek gaan naar een vriend of vriendin. Houd er rekening mee dat Tinder niet alleen gebruikt wordt door mensen die op zoek zijn naar een vaste relatie. Ook is hier een groot aantal singles actief, die een partner voor een seksdate zoeken. Om teleurstellingen te voorkomen is het raadzaam om in het begin van jullie contact aan te geven wat je verwachtingen van het contact zijn.

Tinder kan een verslavende werking hebben, omdat je voortdurend prikkels krijgt. Op het moment dat je een match met iemand hebt verschijnt er een pushnotificatie op het scherm van je telefoon. Datzelfde geldt voor het moment waarop matches je een bericht sturen. Door deze prikkels kan het heel verleidelijk zijn om te blijven “swipen”, om zo nieuwe matches te vinden. Daarbij hoef je voor het gebruik van Tinder geen geld te betalen, wat het des te aantrekkelijker maakt om deze app te gebruiken.

Verslavende werking van Tinder verminderen

In de afgelopen periode heeft Tinder gekozen voor een maximaal aantal “swipes” wat je per dag kunt doen. Mocht je meer willen “swipen”, dan zal je over moeten stappen naar een premium account. Deze stap is voor veel mensen net te groot, omdat zij de app voornamelijk gebruiken uit verveling, of om het gewoon te proberen. Je weet immers nooit wat voor leuke matches je hier tegenkomt!

Voorkom serieuze verslavingen

Een serieuze verslaving aan online daten kun je heel eenvoudig voorkomen. Gebruik de datingsite alleen op de momenten dat je hier echt tijd voor hebt en leg je telefoon af en toe even weg. Niet alleen is dit beter voor jezelf, ook voorkom je op deze manier dat je wanhopig overkomt op andere leden. Het kan opdringerig overkomen als je altijd binnen een paar minuten op iemand anders reageert.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply