Zorg voor veilige seks met sekspartners

Hoewel het op verschillende plekken sterk wordt aangeraden om veilige seks te hebben, komt het nog geregeld voor dat mensen het belang van veilige seks onderschatten. Zo lopen zij het risico op een ongewenste zwangerschap, op het overdragen van seksueel overdraagbare aandoeningen, enzovoorts. Je moet er toch niet aan denken dat je een SOA krijgt van een spannende seksdate met een match die je op een datingsite hebt leren kennen? In dit artikel vertellen je meer over veilige seks.

Risico’s van onveilige seks

Er zitten verschillende risico’s aan onveilige seks. Het meest voor de hand liggende risico is een ongewenste zwangerschap, wat kan worden opgelost met een morning-afterpil. In veel gevallen zal een vrouw de pil slikken of een spiraaltje gebruiken om een ongewenste zwangerschap tegen te gaan. Houd er echter rekening mee dat deze pil vaak niet voldoende is om een zwangerschap helemaal uit te sluiten. Dit is ook de reden dat men aanraadt om de pil te combineren met een condoom.

Naast een ongewenste zwangerschap kun je bij onveilige seks SOA’s, seksueel overdraagbare aandoeningen, oplopen. Vaak heb je niet direct door dat je een SOA opgelopen hebt. Daarbij is het lastig om een SOA te verhelpen. Zeker wanneer je op internet naar sekspartners zoekt is het risico van het oplopen van SOA’s relatief groot. Vaak hebben deze mensen het bed met meerdere sekspartners gedeeld.

 Veilig vrijen doe je zo!

Het is gelukkig heel eenvoudig om veilig te vrijen, zonder dat je het risico op een ongewenste zwangerschap of het oplopen van een SOA loopt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de combinatie tussen de pil voor een vrouw en een condoom voor een man. Ook het steriliseren van de man of het gebruik van een spiraaltje bij de vrouw kan helpen bij het tegengaan van een zwangerschap. Dit verkleint de kans op een SOA echter niet! Wanneer je zeker weet dat je sekspartner geen SOA heeft, bijvoorbeeld omdat je een langere tijd met hem of haar samen bent, dan kun je de condoom weglaten.

Mocht je het vervelend vinden om het risico op SOA’s en ongewenste zwangerschappen te lopen, dan kun je ook kiezen voor veiligere vormen van seks. Onderstaand vind je een overzicht van de seksuele handelingen waarbij je wel/geen risico’s loopt.

Seksuele handelingen zonder risico’s

Een van de manieren om veilig seks met elkaar te hebben, is door te tongzoenen. Let bij het tongzoenen wel op de aanwezigheid van wondjes in de buurt van de mond van je sekspartner. Door de wondjes kunnen SOA’s worden overgedragen via bloed en wondvocht. Een andere vrij onschuldige vorm van seks is het masseren of masturberen van je sekspartner. Niet alleen werkt een massage erg ontspannend, ook kan je er opgewonden van raken als je dit naakt doet. Wees je er van bewust dat massageolie het condoom die je tijdens de seks gebruikt kan beschadigen.

Ook bij het masturberen dien je op je hoede te zijn! Wanneer er bijvoorbeeld vaginaal vocht via de handen van je sekspartner bij de penis komt of andersom, kunnen er eveneens SOA’s worden overgedragen. Dit wil je voorkomen, waardoor het belangrijk is om schone handen te hebben.

Een derde vorm van seks zonder grote risico’s is droogneuken. Onder droogneuken verstaan we seks met je kleding aan. Houd bijvoorbeeld een lingeriesetje aan als je op elkaar ligt en speelt dat je seks met elkaar hebt. Dit kan een heel opwindend gevoel geven, zonder dat de man de vrouw ook daadwerkelijk penetreert. Naakt droogneuken is af te raden, want hier kun je schaamluis bij oplopen.

Er zijn veel mensen die aan coitus interruptus doen, wat betekent dat zij voor het behalen van hun hoogtepunt uit de vagina van de vrouw gaan. Dit brengt echter grote risico’s met zich mee, omdat nooit volledig uit te sluiten is dat er geen sperma in de vagina van de vrouw terechtkomt. Een vrouw loopt hierbij niet alleen het risico op een ongewenste zwangerschap, ook kan een vrouw verschillende SOA’s oplopen.

Maak gebruik van seksspeeltjes

Om de seks leuker te maken zonder enig risico te lopen, kun je ook seksspeeltjes gebruiken tijdens de seks. Bij seksspeeltjes is het van belang dat je ze na gebruik grondig reinigt en ze alleen zelf gebruikt. Wanneer je ze uitleent bestaat het risico dat er SOA’s op de seksspeeltjes komen te zitten.

Vormen van seks met meer risico

Naast deze seksuele handelingen waarbij het risico op een ongewenste zwangerschap of SOA’s relatief klein is, zijn er ook verschillende vormen van seks waarbij het risico veel groter is. Denk bijvoorbeeld aan pijpen of beffen, waarbij je met je tong bij het geslachtsdeel van je sekspartner komt. Wanneer degene die pijpt of beft wondjes bij zijn of haar mond heeft, kan dit gevaarlijk zijn. SOA’s die tijdens het pijpen of beffen kunnen worden opgelopen zijn onder meer syfilis, herpes, chlamydia, en gonorroe. Wanneer het vaginale vocht of het sperma in het geval van een man in andermans mond kom, is het mogelijk om HIV op te lopen. Reden genoeg om het pijpen en beffen altijd met een condoom of beflapje te doen!

In het geval van beffen loop je naast de reeds beschreven SOA’s ook het risico op hepatitis B. Mocht je als man zijnde een baard hebben tijdens het beffen, dan kun je bij het gebruik van een beflapje schaamluis of schurft oplopen. Let hier goed op! Dergelijke SOA’s kunnen ook worden overdragen tijdens verschillende vormen vak seks.

Risico op SOA’s tijdens vaginale/anale seks

Tot slot loop je het risico om SOA’s op te lopen tijdens het hebben van vaginale of anale seks. Om de kans op SOA’s zo klein mogelijk te maken is het sterk aan te raden om specifiek voor een combinatie van een condoom met de pil te kiezen. Bekende SOA’s die je tijdens de vaginale of anale seks op kunt lopen zijn onder meer HIV, gonorroe, herpes, hepatitis B, genitale wratten en syfilis. Ook schurft en schaamluis zijn SOA’s die kunnen worden opgelopen.

Bij het hebben van anale seks is het raadzaam om voor speciale condooms te kiezen. Deze condooms zijn gemaakt met glijmiddel op waterbasis, wat het hebben van anale seks makkelijker maakt. Je kunt ook voor een losse tube glijmiddel op waterbasis te kopen. Breng dit ook op de anus van je sekspartner aan.

 

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply