Waarom gaan mensen vreemd?

waarom vreemdgaanVreemdgaan wordt vaak geassocieerd met een relatie, wat eigenlijk heel vreemd is! Het zijn immers twee tegenovergestelde begrippen. Bij een relatie impliceer je dat je voor een langere tijd verbonden zal zijn aan een vaste partner, terwijl je bij vreemdgaan kiest voor affaires met anderen. Waarom kiezen mensen ervoor om vreemd te gaan? Wat maakt het dat vreemdgaan steeds normaler wordt binnen onze samenleving? In dit artikel bespreken we het!

 

Vreemdgaan: de basis van dit principe

Bij een relatie denk je waarschijnlijk aan twee mensen die een wederzijds gevoel van verliefdheid met elkaar delen. Dat verliefde gevoel is exclusief voor degene met wie je een relatie begint, waar anderen niet tussen kunnen komen. Naarmate mensen elkaar beter leren kennen zullen de grenzen van het begrip ‘relatie’ steeds duidelijker worden. Wat mag wel en wat is onaanvaardbaar in een relatie? Op het moment dat iemand over de grenzen van de relatie stapt, kan dit voor frictie in de relatie zorgen. Een veelvoorkomende vorm van vreemdgaan is zoenen met anderen. Vaak gebeurt het vreemdgaan niet zonder reden, waardoor er bepaalde punten binnen een relatie voor frictie kunnen zorgen. Om het principe ‘vreemdgaan’ te begrijpen is het raadzaam om eerst beter te snappen waarom mensen vreemdgaan.

Redenen om vreemd te gaan onder mannen

Voor mannen is het belangrijk dat zij regelmatig complimenten krijgen, zo krijgen ze het gevoel dat ze belangrijk zijn voor hun partner. Wanneer het aantal complimenten na verloop van tijd afneemt, kan het voor een man reden zijn om over te stappen op een ander. Single vrouwen zijn immers niet te beroerd om mannen complimenten te geven. Hierdoor komt een man steeds meer open te staan voor de aandacht van anderen, terwijl jullie nog een relatie hebben. Vaak gaat het mis op het moment dat de aandacht van een ander groter wordt en de complimenten van een partner uitblijven. Des te meer complimenten een andere vrouw blijft geven, des te lastiger wordt het om een relatie te verbeteren.

Niet alleen zijn mannen in een relatie op zoek naar aandacht van een partner, ook is seks belangrijk voor de man. Hierbij speelt niet alleen de frequentie van seks een rol, maar ook de kwaliteit. Voor een man is het erg fijn als hij regelmatig tussen de lakens kan duiken met een partner. Naarmate de frequentie of kwaliteit van de seks afneemt, zullen de frustraties bij een man toenemen. Dit geldt zeker als een partner meerdere keren geen behoefte aan seks heeft, of als er niet gepraat kan worden over dit onderwerp. Net als bij de complimenten kan een man ook in dit geval op zoek gaan naar iemand die wel kan voorzien in deze behoefte, zelfs als een man nog een relatie heeft. Door op een open en vriendelijke manier met elkaar te communiceren kan de relatie hersteld worden, zonder dat een man vreemd zal gaan met een mogelijke andere partner.

Iets wat buiten een relatie staat, maar wel van invloed kan zijn op het vreemdgaan van een man is alcohol. Op het moment dat een man tijdens een avond stappen veel alcohol nuttigt, kan dit ervoor zorgen dat zijn grenzen vervangen en het lustgevoel groeit. Een partner is vaak niet in de buurt, waardoor de man op zoek gaat naar iemand anders die aan het lustgevoel kan voldoen. Het is vanzelfsprekend niet per definitie zo dat een man ook daadwerkelijk vreemd zal gaan als hij veel alcohol gedronken heeft, dit blijft een man zelf in de hand houden. Deze vorm van vreemdgaan wordt vaak versterkt door het feit dat een relatie al erg verslechterd is, of dat de spanning uit een relatie verdwenen is. Het is belangrijk om dit na een avondje uit met elkaar te bespreken, zodat jullie relatie eventueel nog een vervolg kan krijgen. Iedereen verdient immers een tweede kans.

Redenen voor vrouwen om vreemd te gaan

Voor vrouwen is het minstens net zo belangrijk om gewaardeerd te worden, als voor mannen. In tegenstelling tot het mannelijk geslacht zijn vrouwen vooral op zoek naar complimenten op het gebied van hun uiterlijk. Een vrouw wil mooi gevonden worden en wil zeker weten dat haar partner van haar houdt. Op het moment dat de complimenten of de waardering voor een vrouw uitblijft, zal een vrouw zich onzeker gaan voelen. Een andere man die wel waardering geeft wint haar vertrouwen, wat het vreemdgaan van de vrouw tot gevolg kan hebben.

Net als bij mannen vinden ook vrouwen seks belangrijk. Het gaat hierbij echter niet om de daad zelf, maar voornamelijk om de intimiteit en romantische avonden die hiermee gepaard gaan. Op het moment dat deze intimiteit afneemt kan een vrouw zich ongelukkig beginnen te voelen. Het gaat hierbij niet alleen om intimiteit met seks tot gevolg, maar ook om kleine kusjes, knuffels en andere vormen van intiem contact. Het is vanzelfsprekend zo dat het in drukkere periodes voor een man lastig kan zijn om voldoende aandacht te geven. Compenseer dit op de rustigere momenten en zorg dat je tussentijds voldoende met elkaar communiceert om je wensen kenbaar te maken en te bespreken.

Tot slot heerst bij vrouwen het gevoel van wraak op het moment dat een partner eerder al is vreemdgegaan. Dit maakt de kans groter dat ook de vrouw zelf vreemd zal gaan. Vreemdgaan betekent immers dat het gevoel van vertrouwen geschaad is, waarmee vaak ook het zelfvertrouwen van een vrouw wordt aangetast. Voor een vrouw kan het vreemdgaan van haar partner het gevoel geven dat ze niet knap genoeg is, dat ze niet genoeg complimenten aan haar partner geeft, enzovoorts. Doordat een partner de grenzen al verlegd heeft door zelf vreemd te gaan, zal het ook voor een vrouw makkelijker worden om vreemd te gaan.

Vreemdgaan: moet ik het doen?

Vreemdgaan is niet altijd een keuze die je ver van tevoren maakt, vaak overkomt het je! Om te voorkomen dat je achteraf spijt krijgt is het belangrijk om vooraf bij jezelf na te gaan of je vreemdgaan echt de moeite waard vindt. Wellicht kun je door goed met je partner te communiceren zorgen voor een verbetering in jullie relatie. Waar zitten de pijnpunten? Vind je bijvoorbeeld dat je weinig complimentjes krijgt, of vind je dat je partner te weinig tijd maakt voor gezellige avonden? Door te communiceren kun je dergelijke pijnpunten bespreken en proberen op te lossen. Dit voorkomt dat je relatie stukloopt! Het bespreken van pijnpunten voorkomt niet alleen dat een van jullie vreemdgaat, het zorgt er ook voor dat jullie relatie een nieuwe impuls krijgt. De ander zal wellicht sneller een avondje vrij nemen of meer complimenten geven.

Wanneer het bespreken van pijnpunten niet het gewenste effect heeft, is het vaak verstandiger om een punt achter jullie relatie te zetten. Door vreemd te gaan zal jullie relatie eerder met een ruzie eindigen, wat je vanzelfsprekend zo goed mogelijk wenst te voorkomen. Daarbij doe je een partner veel pijn als je zijn of haar vertrouwen schaadt door vreemd te gaan. Zonder dat je het wellicht direct verwacht, maakt vreemdgaan meer kapot dan je lief is. Niet alleen je relatie, maar ook het zelfvertrouwen van je partner. Bekijk de top 10 datingsites van dit moment.

Tags:

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply