Angst om verlaten te worden: heb jij er last van?

Sommige mensen vinden het moeilijk zich te binden en hebben bindingsangst, andere mensen voelen juist de angst om verlaten te worden. Zowel bindingsangst als verlatingsangst kunnen jouw relaties flink beïnvloeden, maar dan wel op een hele andere manier. Hoe de angst om verlaten te worden jouw relatie kan beïnvloeden en wat de symptomen van verlatingsangst precies zijn, lees je op deze pagina.

Verlatingsangst en relaties

Als je verlatingsangst hebt, ben je continu bang verlaten te worden. Je bent bijvoorbeeld bang dat je vriend(in) een leukere partner vindt, jou ineens niet meer leuk vindt of om een andere reden besluit te vertrekken. Bindingsangst en verlatingsangst worden vaak in één adem genoemd, waarschijnlijk omdat beide problemen in liefdesrelaties voor kunnen komen, maar zijn in feite hele andere soorten angsten. Bij bindingsangst ben je namelijk niet bang verlaten te worden, maar vind je het juist eng om je aan iemand te binden.

Verlatingsangst kan zeker een negatieve invloed hebben op jouw relatie. Als je continu onzeker bent, is het namelijk moeilijk om van je relatie te genieten. Ook kan jouw partner na een tijdje gek worden van jouw verlatingsangst. Moet hij of zij zichzelf steeds uitleggen en jou steeds geruststellen, dan kan dit na een tijdje ook erg vervelend worden. Zeker als je erge verlatingsangst hebt, kan dit erg beperkend werken in de relatie.

De symptomen van verlatingsangst

Voel jij je vaak onzeker in je relatie en twijfel je of dit mogelijk door verlatingsangst komt? Test jezelf dan aan de hand van onderstaande symptomen. Denk je dat jouw partner mogelijk verlatingsangst heeft, dan kun je onderstaande symptomen met zijn of haar gedrag vergelijken.

De belangrijkste symptomen van verlatingsangst, zijn de volgende:

  • Je wil het liefst altijd samen zijn met je partner.
  • Je bent altijd met je partner bezig.
  • Je wil vaak bevestiging van je partner. Krijg je deze niet, dan voel je je ongelukkig.
  • Je bent snel en veel verliefd, maar je partners nemen in veel gevallen al snel afstand van je.
  • Je vindt het niet fijn om alleen te zijn.
  • Je vindt het niets als de ander weggaat, ook niet als hij of zij gewoon even boodschappen gaat doen.
  • Je bent vaak onzeker, zowel over de relatie als over andere dingen in het leven.
  • Je wil veel aandacht van je partner.

Sommige mensen worden fysiek ziek als hun partner een tijdje weg gaat, maar dit is zeker niet altijd het geval. Veel mensen die verlatingsangst hebben worden niet per se ziek, maar voelen zich wel erg vervelend en onzeker.

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply