De valkuilen van een relatie met een partner met lagere opleiding

partner lagere opleidingDe meeste mensen komen uit bij een partner met een vergelijkbaar opleidingsniveau, maar dit is zeker niet altijd het geval. Zo kan het ook voorkomen dat je verliefd wordt op iemand met een lager opleidingsniveau en met hem of haar een leven gaat opbouwen, al komt dit over het algemeen minder voor. Heb jij een partner met een lager opleidingsniveau en ben je benieuwd wat de valkuilen zijn van deze relatie? Lees dan in dit artikel wat de twee valkuilen zijn van een relatie met verschillen in opleidingsniveau en hoe je deze valkuilen kunt overwinnen.

Valkuil #1: er is onderlinge jaloezie

Heeft de vrouw een hoger opleidingsniveau dan haar man, dan kan dit voor spanningen in de relatie zorgen. Mannen hebben doorgaans het idee dat zij de belangrijkste kostwinner van het gezin zijn. Krijgt de vrouw deze rol door haar baan, dan kan dit voor problemen zorgen. Denk hierbij aan jaloezie (over het salaris van de vrouw), maar ook aan onzekerheid bij de man.

Ook kan het voorkomen dat de vrouw juist jaloers of onzeker wordt als haar man een hoger opleidingsniveau heeft en/of meer verdient. Wie er ook het hogere opleidingsniveau, de hogere functie en het hogere salaris heeft: het kan voor spanningen in de relatie zorgen.

Valkuil #2: het is lastiger om gesprekken te voeren

Heb jij een hoog opleidingsniveau met een bijbehorende hoge functie en heeft je partner een lager opleidingsniveau en een lagere functie? Dan is de kans groot dat je niet veel over je werk kunt vertellen, aangezien veel dingen misschien te ingewikkeld zijn voor je partner. Zit je bijvoorbeeld met een probleem op je werk, maar is dit probleem veel te complex om uit te leggen aan iemand met een lager opleidingsniveau? Dan kun je het proberen uit te leggen, maar blijf je in de praktijk vaak met je probleem zitten. Op de lange termijn kan het zelfs zo zijn dat je niets meer hebt om over te praten, wat natuurlijk niet goed is voor de relatie.

Iemand vinden van je eigen niveau?

Maak het realiteit via Parship! Bij Parship vindt je voornamelijk hogeropgeleiden ouder dan 30 jaar met een serieuze relatiewens. 1 op de 3 vindt een relatie!

De valkuilen overwinnen: zo doe je dat

Een relatie met niveauverschillen zorgt voor valkuilen, maar deze valkuilen zijn niet onoverwinnelijk. Om de valkuilen samen te overwinnen en jullie relatie te laten werken, is het in ieder geval belangrijk om eerlijk te blijven, te blijven praten en elkaar op een andere manier te leren respecteren en te helpen. Kan je partner je niet helpen met het inhoudelijke aspect van je probleem op je werk, dan kan hij of zij je misschien wel advies geven over het sociale aspect van het probleem. Hij of zij heeft geen verstand van de inhoud van je functie en het probleem, maar weet misschien wel heel goed hoe je op de beste manier met collega’s om kunt gaan. Door dit advies aan te nemen, kun je jouw probleem toch bespreken en kun je toch wat van elkaar leren.

Ook is het belangrijk om je niet te veel aan te trekken van andere mensen. Je bent misschien een van de weinige mensen in je omgeving die een relatie heeft met iemand met een lager opleidingsniveau, maar dit betekent niet dat jouw relatie gedoemd is om te mislukken. Trek je vooral niets aan van de meningen van andere mensen, want uiteindelijk ben jij degene die over jouw geluk beslist. Bekijk de beste datingsites voor hoger opgeleiden.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply