Drie tips voor een goede symbiotische relatie

Er zijn vele soorten relaties, want iedere relatie is uniek. Zo zijn er ook vele woorden die we gebruiken om de verschillende soorten relaties te beschrijven. Eén van deze termen is de symbiotische relatie.

Op deze pagina lees je meer over de symbiotische relatie. Zo lees je wat deze relatie precies inhoudt, maar krijg je ook drie praktische tips voor een gezonde, goede en fijne symbiotische relatie.

De symbiotische relatie: een korte introductie

De term ‘symbiotische relatie’ bestaat uit twee woorden, namelijk ‘symbiotische’ en ‘relatie’. Iedereen weet wel wat de term ‘relatie’ betekent, maar de betekenis van het woord ‘symbiotische’ is bij velen niet bekend. Deze term is afgeleid van het woord ‘symbiose’. Dit woord kun je het beste uitleggen als het langdurig samenleven van twee of meer organismen, waarbij de samenleving voor minimaal één van deze organismen gunstig of noodzakelijk is. In feite is een symbiotische relatie een relatie tussen twee mensen of dieren, die samen een verbond hebben en echt één zijn.

Dit klinkt heel mooi, maar in feite is een symbiotische relatie niet altijd gezond. Je bent zo afhankelijk van elkaar, dat je niet zonder elkaar kunt. Het resultaat? Je bent iedere dag samen, doet alles met elkaar en hebt niet veel contacten buiten de relatie. Idealiter kom je uit die ongezonde symbiotische fase en ga je met je partner een gezonde symbiotische relatie in.

De kenmerken van een ongezonde symbiotische relatie

Natuurlijk kun je ook een gezonde symbiotische relatie met je partner hebben. In dit geval zijn jullie samen één, maar dan wel op een gezonde manier. Er is een bepaalde vorm van afhankelijkheid, maar deze is niet te sterk. Is je partner even weg, dan voel je je niet incompleet, eenzaam of verdrietig. Je redt je prima, maar je bent natuurlijk wel blij als je partner weer terug is.

Bij een ongezonde symbiotische relatie is dit anders. Je doet het liefst alles met je partner en bent dan ook altijd met hem samen. Contacten buiten de relatie zijn er niet of zijn er minimaal. Je bent zo één geworden met je partner, dat je je eigen ‘ik’ een beetje verloren bent. De identiteit van jullie relatie is zo sterk, dat je je eigen identiteit hebt laten varen.

Een gezonde symbiotische relatie krijgen: 3 tips

Wil jij een gezonde symbiotische relatie met je partner? Dan is het belangrijk om beide te veranderen, zodat de relatie kan veranderen van een ongezonde symbiotische relatie naar een gezonde symbiotische relatie. In onderstaande drie tips lees je hoe je dit doet.

Tip 1: blijf met elkaar praten

In het begin zit bijna ieder stel in de ongezonde symbiotische fase. Je bent zo verliefd dat je het liefst alles samen doet. In feite moet jullie relatie zich na een tijdje vanzelf gaan ontwikkelen in een gezonde symbiotische relatie. Jullie vinden het nog steeds leuk om dingen samen te doen, maar doen ook dingen alleen.

Dit klinkt gemakkelijk, maar toch gaat deze stap bij veel stelletjes niet zonder slag of stoot. Onze tip? Blijf met elkaar praten. Wat vind je wel leuk om met je partner samen te doen? Wat doe je liever alleen? En hoe zit dat precies bij je partner? Hoe vaak wil jij je partner zien? Hoe vaak wil je partner jou zien? Door hier over te praten, kunnen jullie samen invulling geven aan jullie gezonde symbiotische relatie.

Tip 2: geef het aan als je je onprettig voelt

Vind je dat jouw partner te veel van jou afhankelijk is en voel je je hierdoor wat onprettig? Geef dit dan duidelijk aan. Je hoeft je partner niet te kwetsen, maar je mag best eerlijk zeggen dat je de relatie wat te heftig vindt. Zeker als jij naar een gezonde symbiotische relatie wil en je partner een beetje in de ongezonde symbiotische fase blijft hangen, is dit een belangrijke tip. Alleen door eerlijk te zijn, kunnen jullie samen die volgende stap nemen.

Tip 3: blijf met je vrienden of vriendinnen afspreken

Het is leuk om dingen met je partner te doen, maar het is ook belangrijk je vrienden of vriendinnen te blijven zien. Spreek met jezelf af dat je een X aantal keren per week of per maand iets met je eigen vrienden of vriendinnen doet, zonder je partner erbij. Je zal zien dat, hoewel je je partner misschien mist in het begin, je hier erg blij van wordt.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply