Swingen: doen veel stelletjes dat?

Swingen of partnerruil betreft het uitwisselen van partners voor een spannender seksleven. Doe je aan swingen, dan heb je niet alleen seks met je partner. Met goedkeuring van je partner en bij weten van je partner heb je ook seks met andere mensen, vaak waar je partner bij is. Hierdoor heb je een spannender seksleven, waarbij je niet alleen gebonden bent aan een enkel persoon.

Misschien is partnerruil echt niets voor jou en vind je het zelfs een beetje vreemd klinken, maar toch zijn er veel mensen die regelmatig van sekspartner wisselen terwijl ze een vaste partner hebben. Meer over swingen of partnerruil, lees je op deze pagina.

Wat is swingen?

Swingen, soms vrouwruil of partnerruil worden genoemd, is een niet-monogaam gedrag waarbij zowel alleenstaanden als partners in een toegewijde relatie seksuele activiteiten met anderen aangaan als een recreatieve of sociale activiteit. Swingen is een vorm van open huwelijk. Mensen kunnen om verschillende redenen een swingende levensstijl kiezen. Velen noemen een verhoogde kwaliteit, kwantiteit en frequentie van seks. Sommige mensen houden zich bezig met swingen om variatie aan te brengen in hun overigens conventionele seksleven of vanwege hun nieuwsgierigheid. Sommige koppels zien slingeren als een gezonde uitlaatklep en middelen om hun relatie te versterken.

Het fenomeen van swingen, of althans de bredere discussie en praktijk, wordt door sommigen beschouwd als het gevolg van de vrijere houding tegenover seksuele activiteit na de seksuele revolutie van de jaren zestig, de uitvinding en beschikbaarheid van de anticonceptiepil en de opkomst van behandelingen voor veel van de seksueel overdraagbare aandoeningen die toen bekend waren. De adoptie van veilige sekspraktijken kwam vaker voor in de late jaren tachtig.

De swingersgemeenschap verwijst soms naar zichzelf als “de levensstijl”, of als “de alternatieve levensstijl”. Afhankelijk van de cultuur en de context, werd de praktijk ook “vrouwleningen”, “vrouw delen”, een “gemeenschap van vrouwen” genoemd “of vergelijkbare termen.

 

Hoeveel mensen doen er eigenlijk aan partnerruil?

Er zijn veel mensen die regelmatig van sekspartner wisselen om hun seksleven spannend te houden. Bezoek je een datingsite voor swingen of partnerruil, dan zie je vanzelf hoeveel Nederlandse stelletjes deze website gebruiken. Misschien is er zelfs iemand in je eigen omgeving die aan partnerruil doet, zonder dat je het zelf weet. Het is in ieder geval niet zo vreemd en zeldzaam als je misschien denkt: er zijn zelfs steeds meer mensen die van sekspartner ruilen.

Waarom ruilen stelletjes van sekspartner?

De stelletjes die zich bezig houden met partnerruil, doen dit voornamelijk om hun seksleven wat spannender te maken of spannend te houden. Ben je al 20 jaar samen met dezelfde persoon en doen jullie altijd dezelfde standjes, dan wordt het seksleven een beetje saai. Heb je behoefte aan meer, maar wil je niet vreemd gaan? Dan kun je je partner voorstellen om met partnerruil te beginnen. Lijkt je partner dit ook wel wat, dan is het zeker iets om een keer te proberen.

Is partnerruil gevaarlijk voor je relatie?

Je zou misschien denken dat het wisselen van sekspartners niet bepaald goed is voor je relatie. Toch hoeft het helemaal geen gevaar te zijn voor een gelukkig liefdesleven, als jullie allebei maar achter de beslissing van partnerruil staan. Vindt de één het toch niet zo prettig om van partner te ruilen of is de ander jaloers, dan werkt partnerruil niet en is het inderdaad gevaarlijk voor de relatie. Werkt het voor allebei, dan kan het de relatie zelfs verbeteren. Of partnerruil gevaarlijk is voor je relatie, hangt dus helemaal af van jouw persoonlijkheid, de persoonlijkheid van je partner, jullie relatie en uiteindelijk ook jullie communicatie. Wordt er niet goed gecommuniceerd over het ruilen van sekspartners, dan kan het ook helemaal mis gaan. Wil je partnerruil een keer proberen om te kijken of dit bij je past? Dan raden wij je aan om dit goed met je partner te bespreken en goede afspraken te maken over het swingen. Zijn er goede afspraken, dan kun je het een keer proberen.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply