Een leugentje om bestwil: het kan ook helemaal mis gaan!

liegen dauenIedereen vertelt wel eens een leugentje, ook binnen de relatie. Vraagt je vriendin of je haar nieuwe jurk mooi vindt, dan zeg je gewoon dat het een prachtig kledingstuk is als zij hier heel blij mee is. Vraagt je vriend of je het erg vindt dat hij kalend is, dan zeg je gewoon dat je hier geen problemen mee hebt. Het is niet erg om af en toe een leugentje om bestwil te vertellen, maar hier moet zeker niet te ver in gaan. Hoe meer je liegt, hoe lastiger het is om je leugens vol te houden en hoe groter de kans is dat jouw leugens uiteindelijk allemaal boven tafel komen.

Een leugentje om bestwil: wat is dat eigenlijk?

Een leugentje om bestwil is een leugen die je vertelt om te voorkomen dat iemand gekwetst is. Het gaat niet om een grote leugen, maar bijvoorbeeld om een leugen over een nieuw kapsel, een nieuwe jurk en ga zo maar door. Als je een nieuwe jurk eigenlijk niet zo mooi vindt en je partner vertelt dat ze er prachtig uit ziet (omdat je weet dat zij heel blij is met de jurk), dan vertel je een leugentje om bestwil. Lieg je over grotere zaken, dan is het geen leugen om bestwil meer.

Liegen in de relatie: het kan grote gevolgen hebben

Af en toe en leugentje om bestwil vertellen, is helemaal niet erg. Ga je echter over grotere dingen liegen en doe je dit vaker, dan kun je hier echt mee in de problemen komen. Grotere leugens zijn namelijk moeilijker vol te houden en zeker als je meerdere leugens vertelt. Komt je partner erachter dat je hebt gelogen en gaat de leugen om een belangrijke kwestie, dan kan dit echt voor problemen zorgen in de relatie. Je partner is gekwetst, hij of zij vertrouwt je niet meer en je staat ook nog eens voor gek omdat je niet eerlijk bent geweest over de betreffende kwestie.

Liegen in de relatie? Alleen als het om kleine dingen gaat

Natuurlijk mag je wel eens een leugentje om bestwil vertellen. Sterker nog, af en toe een beetje liegen kan je relatie echt goed doen. Wat je echter niet moet doen, is het vertellen van leugens over grotere zaken in het leven. Denk hierbij aan de liefde (bijvoorbeeld eventuele andere contacten die je hebt), familie, vrienden, je werk, geld en ga zo maar door. Vertel hier liever altijd de waarheid over, ook als het geen positief bericht is. Doe je dit niet, dan is de kans aanwezig dat je partner er achteraf achter komt dat je niet eerlijk bent geweest en dit eindigt eigenlijk nooit positief. Wees problemen voor en wees altijd eerlijk, ook als dit echt moeilijk is.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply