Hoe een condoom gebruiken?

Het dragen van een condoom tijdens seks kan helpen bij het voorkomen van zwangerschap en de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen. Of u nu een mannelijk of vrouwelijk condoom gebruikt, het is belangrijk dat u het op de juiste manier opzet, anders zal het niet zo effectief zijn.

Korte versie

Om een mannelijk condoom te gebruiken, haalt u het condoom uit de verpakking en knijpt u de punt in het midden tussen twee vingers. Houd het condoom dan vast aan het uiteinde van uw penis in erectie en rol de randen langs de schacht van uw penis totdat het condoom helemaal op is. Als het condoom breekt, gooi het dan weg en begin opnieuw met een nieuw exemplaar. Nadat je ejaculeert, trek je het condoom van je penis en knoop je het open uiteinde in een knoop. Gooi het condoom weg in een prullenbak. Om te leren hoe een vrouwencondoom te gebruiken, scroll naar beneden!

Een condoom voor mannen gebruiken

1. Bewaar condooms veilig.

Condooms kunnen broos worden en sneller breken als u ze niet correct bewaard. Condooms die worden blootgesteld aan hitte of licht zullen sneller scheuren.

 • Bewaar geen condooms in uw achterzak, portemonnee of handschoenenkastje. Als je denkt dat je geluk hebt, stop dan een paar in je portemonnee of in je auto vlak voordat je de stad in gaat. Laat ze daar niet dagen of weken achter.
 • Bewaar condooms op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht.
 • Bewaar condooms in hun verpakking totdat u klaar bent om ze te gebruiken.

 

2. Controleer het condoompakket.

Voordat u condooms koopt, controleert u de vervaldatum die op de doos staat vermeld. Controleer ook de datum die op de verpakking is gestempeld voordat u deze gebruikt. Als het is verlopen, gooi het dan weg. Gebruik nooit een verlopen condoom. Het kan scheuren of falen.

 • Bekijk de wrapper op tekenen van voor de hand liggende scheuren. Als het pakket gescheurd is, gooi het condoom dan weg en gebruik een nieuw condoom.
 • Als het condoom plakkerig, broos of verkleurd is, gooi het dan weg en gebruik een nieuw condoom.

 

3. Plaats het condoom voordat je penis de geslachtsdeel van je partner raakt.

Mannen produceren vloeistof die bekend staat als pre-ejaculatie (voorvocht) waardoor een SOA kan ontstaan en bevat in sommige gevallen zaadcellen die tot zwangerschap kunnen leiden (hoewel dit onwaarschijnlijk is).

 • Je moet ook een condoom om doen vóór orale seks, anale seks of oraal-anaal contact. Je kunt een SOA oplopen door orale seks, dus het is belangrijk om nog steeds een condoom te gebruiken voor deze activiteiten. Een condoom kan opengesneden worden om de vulva van een vrouw te bedekken tijdens orale seks of om de anus te bedekken tijdens oraal-anaal contact.
 • Je kunt ook een condoom aanbrengen voor de wederzijdse masturbatie. Dit voorkomt dat vloeistoffen op je handen komen die gemakkelijk kunnen worden overgebracht op de geslachtsdelen of de mond van je partner.
 • Als je een seksspeeltje gebruikt, gebruik dan ook een condoom op het speeltje. De materialen die worden gebruikt om een ​​deel van het speelgoed te maken, zijn niet altijd veilig om in uw lichaam te gebruiken (zoals kunststoffen die ftalaten bevatten). Het kan moeilijk zijn om speelgoed schoon te houden, wat betekent dat bacteriën zich kunnen ophopen, vooral op speelgoed gemaakt van poreus materiaal.

 

4. Open de condoomverpakking met behulp van de gemakkelijk te scheuren randen.

Duw het condoom weg van de rand die u wilt scheuren en gebruik de gemakkelijk scheurende randen. Dit zijn de zigzag randen aan weerszijden van de wikkel die zijn ontworpen om snel en gemakkelijk uit elkaar te scheuren.

 • Laat je niet meeslepen door je passie. Scheur de folie niet open en blijf uit de buurt van scharen, tanden, machetes of een ander scherp instrument om een condoomverpakking te openen, of je kunt het condoom zelf scheuren! Een gescheurd condoom beschermt niet tegen zwangerschap of SOA’s.
 • Als het je laatste condoom is en deze gescheurd is, is de party over!

 

5. Bekijk op welke manier het condoom is opgerold.

Dit kan moeilijk zijn om te doen, vooral als je in het donker bent. Controle met daglicht is echter de veiligste manier om te bepalen op welke manier het condoom is opgerold, zodat u niet het risico loopt om het te ver af te rollen of met uw vingers te scheuren. Als het condoom op de juiste manier is aangebracht, zal er een lip of rand zijn. Als het binnenstebuiten is, zal de rand glad zijn. Gebruik je vingers om het aan te voelen.

 • Plaats het condoom op uw duim, maar wikkel het niet uit. Laat het als een klein hoofddeksel in evenwicht komen.
 • Laat je aanwijzervinger langs de zijkant van het condoom lopen, van de punt naar de rand.
 • Als je vinger constant de rand van het condoom vasthoudt, is deze goed aangebracht. Als je vinger soepel naar beneden glijdt, is deze binnenstebuiten.
 • Als het condoom binnenste buiten is, houdt u de rand van het condoom goed vast. Breng deze naar uw mond. Blaas op de punt om hem om te keren en draai hem rechtsom.
 • Waarschuwing: rol het condoom niet uit, omdat het ontrafelen van het condoom de werkzaamheid van het condoom vermindert en het moeilijk maakt om deze aan te brengen.

6. Zorg ervoor dat het reservoir aan de punt van het condoom in de goede richting wijst.

Dit reservoir zou al op de buitenste punt van het condoom moeten liggen, maar het kan soms worden omgekeerd tijdens het verpakken. Zorg ervoor dat het reservoir zo is gericht dat de rest van het condoom wegrolt.

 

7. Breng glijmiddel aan.

Overweeg een kleine druppel glijmiddel op waterbasis in het reservoir te plaatsen. Hierdoor kan het condoom gemakkelijker worden aangebracht, vooral als u onbesneden bent. Zorg ervoor dat dit een kleine druppel is. Breng geen lotion, babyolie, vaseline of op olie gebaseerd glijmiddel aan, omdat het de latex verzwakt.

 

8. Zorg ervoor dat de penis volledig rechtop staat.

Een condoom moet altijd precies over een penis passen, zodat er geen strakke of flodderige plekken overblijven. Als het wordt gerold over een penis die nog niet volledig rechtop staat, past hij ongemakkelijk en loopt hij meer kans af te vallen of te scheuren tijdens het vrijen.
Het condoom moet relatief snel van het pakketje naar je geslachtsdelen gaan. Pak het condoom pas uit als u volledig rechtop staat en klaar bent om het te gebruiken. Probeer nooit een condoom te hergebruiken.

 

9. Knijp het hele reservoir dicht bij de punt van het condoom.

Dit elimineert de mogelijkheid om een luchtzak in het condoom te creëren wanneer deze wordt gedragen, waardoor de kans op breuk wordt verminderd en het sperma tijdens de ejaculatie een plek te gaan heeft.

 

10. Breng het condoom aan.

Het condoom moet gemakkelijk langs de lengte van de schacht worden afgerold. Als het blijkt dat je het condoom achterste voren aanbrengt, gooi het dan weg en begin opnieuw.  Een stijve penis produceert vloeistof voorafgaand aan ejaculatie (“voorvocht” genoemd) die sperma kan bevatten. Als een condoom is blootgesteld aan deze vloeistof, kan het omdraaien en opnieuw aanbrengen ervan de zwangerschap en / of de overdracht van een SOA veroorzaken. Om het condoom aan te brengen, volgt u deze stappen:

 • Knijp het reservoir dicht met een hand, plaats het condoom tegen het uiteinde van de penis in erectie. Duw met je andere hand je schaamhaar uit de weg als dat nodig is.
 • Rol het condoom vervolgens voorzichtig door de hele schacht van de penis en strijk eventuele luchtbellen glad.
 • Volg dezelfde stappen om een condoom op een seksspeeltje te zetten.

 

11. Breng glijmiddel over het condoom indien nodig.

Glijmiddel vermindert het risico op schade aan niet alleen het condoom, maar vermindert ook wrijving en verhoogt het plezier voor mensen die seks hebben. Sommige smeermiddelen bevatten zelfs spermiciden die het risico op zwangerschap kunnen helpen verminderen. Spermiciden kunnen echter het risico op overdracht van een SOA verhogen. Als uw condoom nog niet ingesmeerd is, breng het dan aan op zowel het condoom als de andere partner, vooral als u anale seks hebt.

 • Smeer niet te veel, omdat teveel kan veroorzaken dat het condoom eraf valt en wrijving nodig is voor stimulatie.
 • Nogmaals: breng nooit een smeermiddel op basis van olie of petroleum aan op een latex condoom, omdat deze het product kan beschadigen. Smeermiddelen op basis van water en siliconen zijn beide veilig te gebruiken met latex, maar glijmiddel op waterbasis wast gemakkelijker af en zal geen vlekken op uw lakens veroorzaken.

 

12. Controleer het condoom tijdens gebruik regelmatig op scheuren.

Als een condoom breekt of loskomt tijdens de seks, vervang het dan onmiddellijk en overweeg het gebruik van noodanticonceptie zoals de noodanticonceptiepil. Een noodanticonceptiepil (soms de morning-afterpil genoemd) voorkomt zwangerschap voordat het gebeurt door de eisprong uit te stellen of de bevruchting te blokkeren; het is geen “abortuspil.”

 

13. Vervang het condoom als u afwisselt tussen verschillende soorten seks.

Als je bijvoorbeeld van anale naar vaginale seks wisselt, wissel je van condooms om het risico op infectie te verkleinen. Bijvoorbeeld Escherichia coli uit het rectum kan blaasinfecties of een ernstige vaginale infectie veroorzaken. Als de penis van de anus naar de mond gaat, kan dat een ernstige maagbesmetting veroorzaken.
Je moet ook het condoom vervangen als je het gebruikt op een seksspeeltje dat je deelt tussen partners. Kortom, als het condoom je vocht erin of erop heeft, verander het dan voordat je het deelt.

 

14. Trek de penis terug en verwijder het condoom onmiddellijk na de ejaculatie.

Grijp de onderkant van het condoom met uw hand en trek het terug, zodat het condoom niet wegglijdt of morst. Sta niet toe dat de penis slap wordt in het condoom voordat deze wordt teruggetrokken, omdat dit ertoe kan leiden dat het condoom af valt en in de partner blijft.

 

15. Gooi het condoom weg.

Bind het open uiteinde in een knoop om morsen te voorkomen, verpak het in wc-papier of tissue en gooi het in een prullenbak.
Spoel geen condooms door het toilet. De meeste septische systemen kunnen ze niet aan, en ze kunnen het toilet verstoppen.

 

Een condoom voor vrouwen gebruiken

1. Controleer het condoompakket.

Controleer voor het kopen de vervaldatum op de verpakking. Controleer vervolgens vóór gebruik of u ook de uiterste houdbaarheidsdatum op de condoomverpakking hebt gecontroleerd. Als het is verlopen, gooi het dan weg. Gebruik nooit een verlopen condoom. Het kan scheuren of falen.

 • Bekijk de verpakking op tekenen van voor de hand liggende scheuren of tranen. Als het pakket gescheurd is, adviseren we u het condoom weg te gooien. Gebruik een nieuw condoom.

2. Plaats het condoom vóór vaginale of anale seks.

Vrouwen condooms zijn polyurethaan of nitril zakjes met flexibele ringen aan elk uiteinde die u in de vagina of anus inbrengt. Ze verzamelen voorvocht en sperma, voorkomen zwangerschap en verminderen de overdracht van soa’s.
Vrouwen condooms beschermen vrouwen niet tijdens orale seks. Daarvoor moet je een tandheelkundige dam gebruiken of een condoom dat opengesneden is.
Gebruik niet tegelijkertijd een vrouwencondoom en een mannelijk condoom. Het biedt niet twee keer zoveel bescherming – in feite kunnen beide condooms breken.

 

3. Open de condoom met behulp van de gemakkelijk te scheuren randen.

Dit zijn de zigzag randen aan weerszijden van de verpakking die zijn ontworpen om snel en eenvoudig uit elkaar te scheuren.
Laat je niet meeslepen door je passie. Het pakket niet versnipperen en uit de buurt blijven van scharen, tanden, machetes of een ander scherp instrument om een ​​condoomverpakking te openen, of u kunt het condoom zelf scheuren! Een gescheurd condoom biedt geen bescherming tegen zwangerschap of SOA’s.
Vrouwen condooms zijn meestal duurder dan mannelijke condooms.

4. Kom in een comfortabele positie.

Veel vrouwen vinden het gemakkelijk om met een voet op een stoel te gaan staan, te gaan liggen, te hurken of één been omhoog te gaan. Je zult ontdekken wat het beste werkt voor jou met een beetje oefening.

5. Knijp in de binnenste ring aan het gesloten uiteinde van het condoom.

Vrouwelijke condooms hebben aan elk uiteinde een flexibele ring. Het ene uiteinde is gesloten, lijkt veel op een mannelijk condoom. Knijp de ring aan het gesloten uiteinde van het condoom met je duim en middelvinger zodat het smaller wordt. Het open uiteinde moet naar beneden hangen.

 

6. Steek de binnenste ring in de vagina.

Als u eerder tampons hebt gebruikt, is dit hetzelfde proces. Knijp in de ring om hem smal te houden en steek het gesloten uiteinde van het condoom zo ver mogelijk in. Steek je wijsvinger in het condoom en druk het voorzichtig in je vagina. Wees heel voorzichtig als je lange nagels hebt – het scheuren van het condoom zal het ondoeltreffend maken.

 • Je zou het op een gegeven moment moeten voelen. Dat is een teken dat u uw baarmoederhals hebt bereikt.
 • Zorg ervoor dat het condoom niet gedraaid is in je vagina.

7. Haal je vingers uit je vaging.

Als u het condoom correct hebt geplaatst, moet de buitenring ongeveer 2,5 cm buiten uw vagina hangen.
Het is mogelijk dezelfde methode te gebruiken om een ​​vrouwelijk condoom in te brengen in uw anus voor anale seks; echter, de eenvoudigste manier is om de binnenste ring te verwijderen en het vrouwencondoom op de penis (of seksspeeltje) te plaatsen. De penis wordt vervolgens in de anus ingebracht.

8. Breng glijmiddel op waterbasis aan op de penis of seksspeeltje.

Ongeacht wat er in je vagina (of anus) terecht komt, het toevoegen van wat glijmiddel zal wrijving verminderen. Hierdoor is het minder waarschijnlijk dat het condoom scheurt.

 • Omdat vrouwencondooms zijn gemaakt van polyurethaan of nitril (een synthetische latex) en geen latex, is het veilig om op olie gebaseerd, op water gebaseerd of op silicium gebaseerd glijmiddel te gebruiken met een vrouwencondoom.

9. Leid de penis of seksspeeltje in je vagina

Het is belangrijk om je hand te gebruiken om de penis of seksspeeltje in je te begeleiden zodat het niet uit de condoomzak glijdt.

10 Stop onmiddellijk als er iets misgaat.

 • U moet onmiddellijk stoppen met vrijen, het condoom verwijderen en een nieuw vrouwencondoom inbrengen als een van deze dingen gebeurt:
 • Het condoom glijdt weg
 • De penis of seksspeeltje komt tijdens de seks in uw vagina (of anus) buiten het condoomzakje
 • De buitenste ring van het condoom komt de vagina binnen
 • U kunt overwegen om noodanticonceptie (de morning-afterpil) te gebruiken als uw partner in uw vagina is geëjaculeerd, bij de vaginale opening of als sperma van de anus op de vaginale opening druppelt.

 

11. Verwijder het condoom langzaam.

Druk de buitenring met twee vingers dicht. Schuif het condoom voorzichtig uit je vagina of anus. Trek of trek er niet aan, want hierdoor kan het condoom breken.

 

12. Gooi het condoom weg.

Bind het open uiteinde in een knoop om morsen te voorkomen. Verpak het in wc-papier of tissue, en gooi het in een vuilnisbak.

 • Spoel geen condooms door het toilet. De meeste septische systemen kunnen ze niet aan, en ze kunnen het toilet verstoppen.
 • Gebruik vrouwelijke condooms niet opnieuw. Natuurlijk, ze zijn duur – maar een toevallige zwangerschap of een SOA kost veel meer.

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply