Daten op Marktplaats: pas op voor fake advertenties

De meeste mensen gebruiken Marktplaats om een tweedehands product te kopen of te verkopen, maar je kunt deze website ook gebruiken om te daten. De advertentieruimte op Marktplaats kan namelijk ook gebruikt worden voor online dating advertenties, bijvoorbeeld in de ‘man zoekt vrouw, ‘vrouw zoekt man’, ‘man zoekt man’ of ‘vrouw zoekt vrouw’ categorie. Je kunt Marktplaats gebruiken om jouw ideale partner te vinden, maar wij willen je wel waarschuwen. Op Marktplaats vind je namelijk veel fake advertenties.

Fake advertenties herkennen: hier moet je op letten

Een fake advertentie is een advertentie die online wordt gezet met hele andere bedoelingen dan het vinden van de ware liefde. Vaak zitten er geldmotieven achter de advertentie: de persoon die de advertentie online zet, wil op een bepaalde manier geld verdienen. Ook is de persoon achter de advertentie vaak heel iemand anders dan jij denkt. Stuur je hem of haar een bericht, dan heb je dus contact met heel iemand anders dan in de advertentie beschreven wordt.

Er zijn diverse dingen waar je op moet letten bij het herkennen van fake advertenties op Marktplaats. De volgende ‘red flags’ zijn in ieder geval goed om rekening mee te houden:

  • Een veel te mooie of professionele foto. Lijkt iemand te mooi om waar te zijn? Dan is dit vaak ook zo.
  • Een tekst vol spelfouten. Ook als een tekst slecht vertaald lijkt te zijn, is dit een ‘red flag’.
  • Een tekst waarin over geld wordt gesproken. Moet je bijvoorbeeld naar een bepaald nummer bellen voor 50 cent per minuut om met een man of vrouw in contact te komen, dan is dit geen goed teken.

Als je een beetje oplet, herken je fake advertenties vaak wel. Dan zal je zien dat er veel fake advertenties op Marktplaats staan, waardoor dit platform toch minder geschikt is voor het vinden van jouw ideale partner.

Alternatieven voor Marktplaats

Wil jij graag online daten, maar wil je niet via Marktplaats in contact komen met een oplichter of een fake profiel? Gebruik dan een datingsite om jouw ideale partner te vinden. Op datingsites zijn ook oplichters en fake profielen actief, maar wel veel minder dan op Marktplaats. Gebruik je bijvoorbeeld Lexa om te daten, meld je je aan bij Pepper of schrijf je je in bij Parship, dan heb je veel meer kans dat je een leuke man of vrouw leert kennen. Ook op deze datingsite blijf je alert op fake profielen, maar hier ben je gelukkig niet de enige. De redacties van de datingsites bekijken de profielen namelijk ook, om fake profielen en de profielen van oplichters snel te verwijderen. Online dating op een datingsite is dus altijd veiliger en beter dan via Marktplaats.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply