Benching: wat is het en wat zijn de gevolgen?

In de (online) dating wereld worden allerlei termen gebruikt, die je in het dagelijkse leven niet zo snel zal horen. Denk hierbij aan termen als ghosting, breadcrumbing en stashing, maar ook aan de term ‘benching’. Ben je onlangs in aanraking gekomen met deze term, maar heb je geen idee wat de term inhoudt? Dan lees je meer over de term benching op deze pagina. Na het lezen van onderstaande informatie, weet je precies wat benching inhoudt.

Wat is benching?

Weet je wat het fenomeen ‘iemand aan het lijntje houden’ betekent? Dan weet je in feite ook wat benching is. De term benching betekent namelijk precies hetzelfde als dit bekende fenomeen. Ben je het slachtoffer van benching? Dan ben je niet de eerste keuze, maar je date wil je ook niet kwijt. Daarom word je aan het lijntje gehouden, simpelweg voor het geval je toch nog ooit van pas komt. Het contact wordt onderhouden, maar niet echt op een enthousiaste manier. Dit komt simpelweg omdat de ‘bencher’ geen serieuze relatie met je wil.

De term benching komt uit de sportwereld. Kijk je naar de bekende sportteams, dan zitten er ook altijd een hoop mensen op de bank. Hun coach wil ze niet kwijt, maar ze worden ook niet opgesteld. Ze zitten op de bank, als tweede keuze, in de hoop ooit toch die eerste keuze te worden.

Bewust of onbewust ‘benchen’

Iemand kan je bewust ‘benchen’, ofwel bewust aan het lijntje houden, maar dit kan ook onbewust gebeuren. Zo kun je ook aan het lijntje gehouden worden door iemand die niet in de gaten heeft dat jij hem of haar leuk vindt. Ook kan het voorkomen dat je aan het lijntje wordt gehouden omdat iemand je niet durft af te wijzen. Het contact is beleefd, maar verder zit er niet veel in. Dit komt omdat de persoon met wie je praat uit beleefdheid contact met je heeft, niet omdat hij of zij dit zelf nu zo graag wil.

De mogelijke gevolgen van benching

Veel mensen die ‘gebencht’ worden, houden toch de hoop dat ze uiteindelijk de eerste keuze worden. De kans dat dit gebeurt, is echter heel klein. Vindt iemand je nu niet leuk genoeg? Dan is de kans klein dat dit in de nabije toekomst wel zo is. Een aannemelijker gevolg van benching is dat je gekwetst wordt. Je hebt weken of misschien wel maanden contact met iemand en uiteindelijk geef je het op. Je voelt je gebruikt en vooral onzeker, want je bent zogenaamd niet leuk genoeg.

Om te voorkomen dat je gekwetst wordt, kun je jezelf beter beschermen tegen benching. Heb je het gevoel dat je ‘gebencht’ wordt? Kap het contact dan af. Als je niet zijn of haar eerste keuze bent, kun je beter op zoek gaan naar een leuke man of vrouw die je dolgraag van die ‘bench’ af haalt. Ook jij verdient het de eerste keuze te zijn!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply