Alles wat je moet weten over bindingsangst

Sommige mensen kunnen niet wachten om hun ideale partner te vinden en zich aan deze persoon te binden voor de rest van hun leven, maar er zijn ook veel mensen die dit idee heel eng vinden. Ben jij bang om een intieme relatie aan te gaan, dan is de kans groot dat je bindingsangst hebt. Mensen met bindingsangst vinden het eng om diepgaande relaties aan te gaan en vinden het nog enger om deze relaties echt serieus te laten worden. Heb jij het idee dat je bindingsangst hebt of ken je iemand die de kenmerken van bindingsangst vertoont? Lees dan meer over deze vorm van liefdesangst op deze pagina.

De kenmerken van bindingsangst

Mensen met bindingsangst vinden het eng om een langdurige en serieuze relatie aan te gaan. Ze zijn druk aan het daten en vinden dit hartstikke leuk, maar worden angstig als de relatie serieuzer wordt. Ze gaan nadenken over de toekomst, vragen zich af of ze wel door willen gaan met de relatie en raken continu in paniek. Ze hebben vaak wel relaties, maar deze relaties blijven door die vervelende bingingsangst nooit echt lang bestaan.

Bindingsangst heeft enkele belangrijke kenmerken, namelijk:

  • Mensen met bindingsangst beëindigen relaties om de meest vreemde redenen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat hun partner het uit gaat maken en zij dit voor willen zijn.
  • Mensen met bindingsangst vinden het moeilijk om hun nieuwe liefde echt toe te laten in hun leven. Ze stellen hun nieuwe partner bijvoorbeeld niet graag voor aan vrienden en/of familieleden.
  • Mensen met bindingsangst voelen zich snel verstikt in de relatie, ook als de relatie gewoon gezond is.
  • Mensen met bindingsangst hechten veel waarde aan hun leven zonder hun partner. Ze willen bijvoorbeeld niet al te vaak afspreken en van samenwonen is al helemaal geen sprake.

Herken jij jezelf in een of meerdere van deze kenmerken? Dan is de kans groot dat je bindingsangst hebt. Herken jij je partner in een of meerdere van bovenstaande kenmerken? Dan kan het zo zijn dat jouw partner bindingsangst heeft.

Bindingsangst verhelpen: ga naar een expert

Bindingsangst is niet gemakkelijk te verhelpen, zeker niet in je eentje. De beste manier om deze vorm van liefdesangst te verminderen of helemaal te laten verdwijnen, is door een expert op te zoeken en hem of haar om advies te vragen. Een psycholoog of relatietherapeut kan je niet alleen helpen om te achterhalen waar de angst vandaan komt, maar kan je ook helpen je angsten te verminderen. Ben je eigenlijk wel toe aan een vaste relatie, maar vind je een serieuze en langdurige relatie wel erg moeilijk vol te houden door jouw bindingsangst? Dan is het een goed idee om een expert op te zoeken om over deze angst te praten.

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply