Vijf vragen en antwoorden over het spreekwoordelijke ‘blauwtje’
Je vindt iemand ontzettend leuk en wil hem of haar dit graag laten weten. Natuurlijk hoop je dat hij of zij hetzelfde voelt als jij, maar deze garantie heb je natuurlijk nooit. Zijn de gevoelens niet wederzijds? Dan loop je een blauwtje. Ook als je iemand probeert te versieren in de kroeg en hij of zij niet thuis geeft, heb je een blauwtje gelopen. Vervelend!
Iedereen kent de uitdrukking ‘een blauwtje lopen’ wel, maar toch weet niet iedereen wat deze uitdrukking inhoudt. Speciaal voor deze mensen hebben we dit artikel opgesteld. In dit artikel worden namelijk vijf belangrijke vragen over het spreekwoordelijke ‘blauwtje’ beantwoord.
1: Wat is een blauwtje lopen?
Als je een blauwtje loopt, word je afgewezen. Dit kan op vele verschillende manieren gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld afgewezen worden als je iemand probeert te versieren in de kroeg, maar ook als je jouw grote liefde vertelt hoe je je voelt. Soms is een blauwtje lopen niet meer dan jammer, soms is het ontzettend vervelend. Word je afgewezen in de kroeg, dan ga je verder met je leven. Wijst je grote liefde je af, dan is dit minder gemakkelijk.
Je kunt overigens ook een blauwtje lopen op andere vlakken dan de liefde. Heb je bijvoorbeeld op je droombaan gesolliciteerd en word je niet aangenomen? Dan spreekt men ook van een blauwtje lopen.
2: Waar komt de uitdrukking vandaan?
De uitdrukking ‘een blauwtje lopen’ bestaat al honderden jaren. Zo werd deze uitdrukking zelfs al in de zeventiende eeuw gebruikt. Het is niet honderd procent zeker, maar vele experts denken dat ‘het blauwtje’ verwijst naar een blauwe scheen. Loop je een blauwtje, dan heb je je scheenbeen gestoten. Niet zachtjes, maar zo hard dat er een blauwe plek ontstaat. Nu hoor je mensen niet meer praten over ‘een blauwtje’ bij het stoten van de scheen, maar bij een (soms net zo pijnlijke) afwijzing.
3: Waarom loop je een blauwtje?
Je kunt afgewezen worden om vele verschillende redenen. Verklaar je de liefde aan je droomman of droomvrouw en voelt hij of zij niet hetzelfde? Dan loop je om deze reden een blauwtje. Je droomman of droomvrouw vindt je waarschijnlijk wel aardig, maar ziet je helaas niet als zijn of haar grote liefde.
Je kunt ook een blauwtje lopen als je jouw versierpoging verkeerd aanpakt. Probeer je iemand te versieren in de kroeg en gebruik je hier een hele flauwe openingszin voor? Dan kan jouw versierpoging ook falen. Je kunt dus ook een blauwtje lopen door de verkeerde woordkeuze.
Overigens is het ook mogelijk om online een blauwtje te lopen, bijvoorbeeld op een datingsite. Verstuur je iemand een bericht en krijg je een negatief bericht terug? Dan heb je ook een blauwtje gelopen. Dit kan komen door de inhoud van je bericht, maar ook door je online dating profiel. Staat je foto je gesprekspartner niet aan, dan kan dit ook de reden achter het spreekwoordelijke blauwtje zijn.
4: Hoe moet je omgaan met een blauwtje?
Iedereen loopt wel eens een blauwtje. Als jij een keer afgewezen wordt, moet je hier zeker niet te lang stil blijven staan. Ga gewoon verder, want voor iedere deur die sluit, gaat er ergens anders weer eentje open. Natuurlijk kun je onzeker worden door de afwijzing waar je mee te maken hebt gehad. Dit is vervelend, maar ook hier kun je overheen komen. Geef niet op en ga verder met je leven. Voor je het weet, kom je een leuke man of vrouw tegen die jouw liefdesverklaring wel accepteert.
Onthoud: als iemand je afwijst, is dit simpelweg niet je perfecte partner. Loop je een blauwtje, dan is dit gewoon een teken dat je op zoek moet gaan naar een andere leuke dame of heer.
5: Kun je voorkomen dat je een blauwtje loopt?
Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar kun je wel voorkomen dat je een blauwtje loopt? Tot op bepaalde hoogte wel. Niet alleen door je woorden goed te wegen als je met iemand praat, maar ook door slim gebruik te maken van de vele mogelijkheden die het internet te bieden heeft. Er zijn bijvoorbeeld veel datingsites die een matchingsysteem hebben. Maak je gebruik van dit systeem, dan kom je alleen in contact met mensen die tot op bepaalde hoogte bij je passen. Hierdoor is de kans op dat vervelende, spreekwoordelijke blauwtje toch minder groot. Enkele datingsites die een matchingsysteem hebben, zijn EliteDating, Parship en Pepper.
Natuurlijk kun je niet voor honderd procent voorkomen dat je een blauwtje loopt. Geef je jezelf bloot aan iemand, dan is er altijd kans op afwijzing. Dit hoort bij het leven en is helemaal niet erg. Het is in ieder geval geen reden om je niet bloot te geven aan mensen. Door je bloot te geven, ontstaan namelijk de mooiste relaties. Heb je een paar blauwtjes moeten lopen om een prachtige relatie te krijgen met je ideale partner? Dan is dit natuurlijk helemaal niet erg.