Iedereen gaat anders om met een relatiebreuk. De een is het liefst op zichzelf na het beëindigen van de relatie, terwijl de ander het liefst meteen een nieuwe liefde zoekt om zich op te storten. Dit kan prima gaan, maar het kan ook ongezond zijn. Wordt de nieuwe relatie gestart om de oude relatie te vergeten, dan wordt er gesproken over een rebound relatie.
Wat is een rebound relatie?
Een rebound relatie is een relatie die direct na een relatiebreuk tot stand komt. De persoon die net uit de relatiebreuk komt, start de relatie om zijn of haar vorige relatie te vergeten of een plekje te geven. In feite is het dus geen gezonde relatie, maar een relatie die tot stand komt om een bepaalde leegte te vullen.
Natuurlijk kan een rebound relatie ook hartstikke goed gaan. Een relatie kan bijvoorbeeld starten als rebound, maar zich uiteindelijk toch ontwikkelen tot een serieuze en gezonde relatie. Helaas gebeurt dit niet vaak. Zit je in een rebound relatie en ben je over je ex heen, dan is de kans groot dat je geen toekomst meer ziet in de relatie en uiteindelijk toch weer verder wil.
De kenmerken van een rebound relatie
Het belangrijkste kenmerk van een rebound relatie, is het feit dat de relatie vrijwel direct na een relatiebreuk start. Verder kan de relatie wat oppervlakkig zijn (in sommige gevallen enkel gericht op seks) en kun je in een rebound relatie ineens met iemand samen zijn waar je normaliter nooit op zou vallen. Je merkt dat je de persoon in kwestie niet per se leuk vindt, maar het vooral fijn vindt om een relatie te hebben. Eigenlijk maakt het niet eens uit met wie je een relatie hebt.
Ben ik de rebound?
Jij kunt een rebound relatie starten na je relatiebreuk, maar het is ook mogelijk dat jij de rebound van je nieuwe partner bent. Krijg je een relatie na zijn of haar relatiebreuk, dan is de kans zeker aanwezig dat je een rebound bent. Blijft de relatie wat oppervlakkig, dan is dit ook zeker een ‘red flag’.
De beste manier om te achterhalen of jij wel of geen rebound bent voor je nieuwe partner, is door dit gewoon te vragen. Heb je het idee dat je een rebound bent? Vraag dan eerlijk aan je partner of dit inderdaad het geval is. Je partner kan bijvoorbeeld toegeven dat hij of zij vooral een relatie heeft om niet alleen te hoeven zijn. In dit geval ben je inderdaad een rebound. Ook kan je partner stellig ontkennen dat je een rebound bent en dan weet je in ieder geval dat je relatie goed zit.