Een midlife crisis: wat zijn de signalen?
Veel mannen krijgen vroeg of laat te maken met de midlife crisis. Ze hebben jarenlang hun leven geleid zonder hier echt over na te denken, maar nu zijn ze ineens veel meer bezig met het evalueren van hun leven. Vaak komen ze tot de conclusie dat ze iets missen in hun leven en doen ze dit alsnog. Dit kan een object zijn, zoals een dure sportwagen, maar ook een partner om het leven mee te delen, meer vrije tijd en ga zo maar door.
Heb jij het idee dat je op dit moment in een midlife crisis zit? Lees dan in dit artikel wat de signalen van de midlife crisis zijn. Als je zeker weet dat je in een midlife crisis zit, kun je hier in ieder geval op de juiste manier mee omgaan.
Wat is een midlifecrisis?
Een midlifecrisis is een overgang van identiteit en zelfvertrouwen die kan optreden bij personen van middelbare leeftijd, meestal 45-64 jaar oud. Het fenomeen wordt beschreven als een psychologische crisis veroorzaakt door gebeurtenissen die wijzen op iemands groeiende leeftijd, onvermijdelijke sterfte, en mogelijk tekortkomingen van prestaties in het leven. Dit kan gevoelens van depressie, spijt en angst opwekken, of de wens om jeugdigheid te bereiken of drastische veranderingen aan te brengen in de huidige levensstijl.
De term werd bedacht door Elliott Jaques in 1965. Meer modern onderzoek heeft aangetoond dat dit geen fase is die de meeste mensen van middelbare leeftijd daadwerkelijk ervaren, en sommigen hebben het bestaan van dit fenomeen in twijfel getrokken.
Je bent actief bezig met het evalueren van je leven
Voorheen was je altijd alleen maar bezig met de toekomst: je wilde vooruit gaan. Nu besef je je dat je eigenlijk al een heel eind bent in je leven. Je bent een jaar of 40 en dit betekent dat je eigenlijk al ongeveer over de helft van je leven heen bent. Daarom ga je jouw leven meer evalueren. Je stelt jezelf niet alleen kritische vragen over de dingen die je gedaan hebt, maar ook over de dingen die je nog wil doen. Al met al ben je simpelweg veel meer aan het nadenken over het verleden, het heden en de toekomst, terwijl je dit voorheen eigenlijk niet deed.
Je vindt je uiterlijk ineens belangrijker
Je verzorgde jezelf altijd al goed, maar nu vind je jouw uiterlijke verschijning eigenlijk nog belangrijker dan voorheen. Dit wil niet alleen zeggen dat je meer bezig bent met je uiterlijke verzorging, maar ook dat je meer aandacht steekt in jouw verschijning in het algemeen. Zo denk je bijvoorbeeld meer na over de kleding die je draagt, je kapsel en de auto die je rijdt.
Je doet een grote investering
Je was voorheen misschien vrij zuinig, maar nu heb je ineens de behoefte om veel geld uit te geven. Je koopt een grote auto, je investeert in een gehele nieuwe garderobe of je koopt zelfs een nieuwe motor. De investering die je doet, heeft voornamelijk te maken met de uiterlijke verschijning.
Je hebt ineens een heel ander levensdoel
Veel mensen in een midlifecrisis krijgen ineens een heel ander levensdoel. Waar ze voorheen voornamelijk bezig waren met werk en de kinderen, willen ze nu ineens iets anders doen in het leven. Denk hierbij aan het maken van een lange reis, maar ook aan het uitdiepen van het sociale leven. Veel mensen in de midlifecrisis zijn bijvoorbeeld ineens iedere avond van huis.
Je wil nog zo veel mogelijk uit je liefdesleven halen
Je bent al jaren gelukkig met je partner, maar nu besef je je ineens dat je nu nog jong genoeg bent om zo veel mogelijk uit je liefdesleven te halen. Omdat dit over een paar jaar lastiger wordt, word je onrustig. Daarom gaan veel mensen tijdens hun midlife crisis vreemd of maken ze zelfs een einde aan hun jarenlange relatie. Het is belangrijk om je relatie alleen te beëindigen als je dit echt op de lange termijn wil. Wil je eigenlijk nu alleen vrijheid omdat je wat worstelt met jezelf, dan kun je beter bij je partner blijven. Dit is namelijk slechts tijdelijk en als je bij je partner weg gaat, is de kans groot dat je hier spijt van krijgt.