Monogamie of een open relatie: wat past bij jou?
Het gras is altijd groener aan de overkant: heb je een vaste relatie, dan fantaseer je misschien wel eens over een open relatie. Heb je een open relatie, dan heb je je misschien wel eens afgevraagd of je toch geen monogame relatie wil met je partner. Vraag jij jezelf af wat nu eigenlijk het beste bij jou past? Lees dan meer over monogamie en de open relatie in dit artikel en je komt er vanzelf achter met welke relatie jij het gelukkigst bent.
De open relatie en de minpunten van deze relatie
Heb je een open relatie, dan heb je met je partner afgesproken dat je oké is om (seksuele) contacten met anderen te hebben. Je partner heeft contact met andere mannen en/of vrouwen, terwijl jij er ook andere contacten op na houdt. De open relatie werkt alleen als jullie beide voor deze relatie willen gaan, aangezien je er wel allebei achter moet staan. Is dit het geval, dan kan de relatie zeker werken.
Toch heeft een open relatie ook enkele minpunten. Het grootste minpunt van de open relatie, is dat er vaak gevoelens van jaloezie, onzekerheid en verdriet in opspelen. Gaat je partner naar een andere man of vrouw, dan is het moeilijk om hier niets bij te voelen. Een ander minpunt van de open relatie, is dat hier vaak spanningen uit voort komen. Je wil je gevoelens niet delen met je partner omdat je hem of haar niet kwijt wil, maar uiteindelijk worden de gevoelens wel steeds erger. Het gevolg? Uiteindelijk loopt de emmer over en krijgen jullie ruzie, wat zelfs het einde van de relatie kan betekenen.
Monogamie en de minpunten van een monogame relatie
Heb je een monogame relatie, dan ga je helemaal voor je partner en heb je geen andere contacten. Heb je wel een ander contact, dan wordt dit als vreemdgaan beschouwd en dit is absoluut verkeerd in de monogame relatie.
De meeste mensen hebben een monogame relatie, maar ook deze relatie kent enkele minpunten. Zo zijn veel mensen ongelukkig in de monogame relatie, maar wordt hier niets aan veranderd. Een ander minpunt van de relatie, is dat je geen ervaring opdoet met anderen. Sommige mensen vinden dit prima, maar als je alleen seks hebt gehad met je huidige partner kan dit uiteindelijk wel aan je gaan vreten.
Monogamie of een open relatie: je merkt vanzelf wat bij je past
Moet je er niet aan denken om jouw partner met een ander te moeten delen, dan weet je dat de open relatie niet bij jou past. Moeten jij en je partner er allebei niet aan denken andere contacten voor altijd af te zweren? Dan is monogamie misschien niet echt iets voor jullie en past de open relatie beter bij jullie beide. Kies je voor een open relatie, dan moet je hier wel duidelijke afspraken over maken en goed met elkaar blijven praten. Alleen als je duidelijke regels hebt en eerlijk blijft tegen elkaar, zal deze relatie werken. Bekijk de beste sex datingsites van dit moment.
Wat is monogamie?
Monogamie is een vorm van relatie waarin een persoon tijdens zijn leven of op enig moment slechts één partner heeft (seriële monogamie), in vergelijking met polygynie, polyandrie of polyamorie. De term wordt ook toegepast op het sociale gedrag van sommige dieren, verwijzend naar de staat van het hebben van slechts één partner op elk willekeurig moment.
Het is belangrijk om een duidelijk begrip te hebben van de nomenclatuur van monogamie omdat wetenschappers de term monogamie gebruiken voor verschillende relaties. Biologen, biologische antropologen en gedrags-ecologen gebruiken de term monogamie vaak in de zin van seksuele, zo niet genetische, monogamie. Moderne biologische onderzoekers, die de evolutietheorie gebruiken, benaderen menselijke monogamie als hetzelfde in menselijke en niet-menselijke diersoorten. Ze postuleren de volgende vier aspecten van monogamie:
- Huwelijks monogamie verwijst naar huwelijken van slechts twee personen.
- Sociale monogamie verwijst naar twee samenwonende partners, die seks met elkaar hebben en die samenwerken bij het verwerven van basisvoorzieningen zoals onderdak, voedsel en geld.
- Seksuele monogamie verwijst naar twee partners die seksueel exclusief met elkaar zijn en geen externe sekspartners hebben.
- Genetische monogamie verwijst naar seksueel monogame relaties met genetisch bewijs van vaderschap.
Wanneer culturele of sociale antropologen en andere sociale wetenschappers de term monogamie gebruiken, is de betekenis sociale of huwelijkse monogamie. Hoofdmonogamie kan verder worden onderscheiden tussen:
- huwelijk eens in een leven;
- huwelijk met slechts één persoon tegelijk (seriële monogamie), in tegenstelling tot bigamie of polygamie;
Menselijke monogamie’s juridische aspecten worden aan faculteiten van het recht onderwezen. Er zijn ook filosofische aspecten op het gebied van interesse van b.v. filosofische antropologie en filosofie van religie, evenals theologische.