Zo herken je een destructieve relatie
Een relatie kan je veel vreugde geven, maar helaas kan een relatie ook voor verdriet zorgen. Een relatie is geven en nemen, maar het komt regelmatig voor dat de één meer geeft en de ander voornamelijk neemt. Zit jij in een relatie die ooit positief was, maar nu steeds meer op een vervelende, ongelukkige en oneerlijke relatie begint te lijken? Lees dan in dit artikel hoe je een destructieve relatie kunt herkennen. Herken je jouw relatie als een destructieve relatie, dan weet je dat het tijd is om er een einde aan te breien.
Kenmerk 1: een gebrek aan inlevingsvermogen
Heb je een rotdag gehad op je werk, dan wil je gewoon wat steun, liefde en gezelligheid als je eindelijk thuis komt. Geef je jouw partner deze warmte wel als hij of zij zich rot voelt, maar krijg je dit niet terug als jij een vervelende dag hebt gehad? Dan is de kans groot dat je partner zich niet in jou kan inleven en dit is een belangrijk kenmerk van een destructieve relatie. Je problemen worden gebagatelliseerd, je zorgen worden weggewuifd of er wordt gewoon niet naar je geluisterd. Gaat dit voor langere tijd zo door, dan is de kans groot dat je je ongelukkig gaat voelen in je relatie. Je relatie kost je wel energie, maar levert je niets op.
Kenmerk 2: leugens en bedrog
Leugens horen niet thuis in een gelukkige relatie. Natuurlijk kun je een keertje een leugentje om bestwil vertellen, bijvoorbeeld dat je de nieuwe jurk van je vriendin echt mooi vindt terwijl je de nieuwe outfit eigenlijk niet zo geslaagd vindt. Kleine leugentjes om de ander zich beter te laten voelen zijn prima, maar echte leugens zijn dat niet. Betrap je jouw partner op leugens of lieg je zelf de boel bij elkaar, dan is dit een teken dat de relatie niet goed is. Leugens en bedrog horen niet in een gelukkige relatie, maar komen voor in een destructieve relatie.
Kenmerk 3: onrechtvaardigheid
In een destructieve relatie wordt veel ruzie gemaakt. Jij bent altijd de zondebok als er een keer iets verkeerd gaat of het is juist andersom, dat je jouw partner altijd overal de schuld van geeft. Iedereen maakt wel eens een fout, maar in de destructieve relatie lijkt het alleen over de fouten van één persoon te gaan. Onrechtvaardigheid in de relatie is dan ook een belangrijk kenmerk van een destructieve relatie en dit kan beide kanten op gaan.
Kenmerk 4: fysiek geweld
Emotioneel geweld, zoals beschreven in bovenstaande alinea’s, is helemaal verkeerd. Komt hier echter ook nog fysiek geweld bij, dan gaat het helemaal de verkeerde kant op. Het is nooit goed om iemand te slaan, ook niet als je erg boos bent. Heb je je partner een keer geslagen of ben je zelf geslagen door je partner, dan is dit echt een teken dat je in een destructieve relatie zit. In een gezonde relatie komt geen geweld voor, op geen enkel niveau.
Een destructieve relatie: stoppen of toch doorgaan?
Herken je jouw relatie als een destructieve relatie, dan is het belangrijk om je af te vragen of je door wil gaan met de relatie. Ben je bereid het toch nog met je partner te proberen, dan moet er veel veranderen om de relatie gelukkig te maken. Ben je echt ongelukkig, dan kan het soms beter zijn om gewoon te stoppen met de relatie. Je bent misschien liever niet alleen en wil wellicht niet opgeven, maar dit is geen relatie met een gelukkige toekomst. Ben je echt ongelukkig in je relatie, dan is het beter om voor jezelf te kiezen en op te stappen.Bekijk de top 10 datingsites van dit moment.