Keurmerken voor Veilig Daten

Bij onze reviews staat betrouwbaarheid bovenaan. Je hebt het vaak abonnementsvoorwaarden met kleine regeltjes waardoor jij in het nadeel staat, oplichters en nepprofielen. Als er zoiets gaande is, is het vaak ook nog eens zo dat je helemaal niet bij de datingsite zelf terecht kunt, omdat er niemand is om je klacht op te nemen. Tegenwoordig zijn er verschillende instanties in actie gekomen met zogeheten keurmerken om dit allemaal tegen te gaan. En je wilt wel weten welke datingsites beschikken over een betrouwbaar keurmerk en hoe deze te identificeren zijn.

Let op deze oplichtingsvormen!

Oplichting kan voorkomen op verschillende manieren. Het kan zo zijn dat een oplichting plaatsvind doordat een datingsite zich niet aan de regels houdt. Maar het ook op een manier waarbij je niks doorhebt. Om je in te lichten hebben wij de situaties die het vaakst voorkomen in een rijtje gezet.

Oplichting door nalatigheid: het kan zo zijn dat een datingsite aangeeft een bepaalde hoeveelheid leden heeft, wat in werkelijkheid gewoon nepprofielen zijn, om zo mensen te lokken. Het is raadzaam om eerst in de algemene voorwaarden te lezen of er sprake is van een “fictieve datingsite”.

Oplichting door jaren lang abonnement: bij het afsluiten van een abonnement is het van groot belang om eerst op de hoogte te zijn van de minimale duur van het abonnement, welke terug te lezen is in de algemene voorwaarden. Het kan zo zijn dat op sommige listige datingsites de minimale duur van een abonnement bijvoorbeeld een maand is, maar wanneer je het niet tijdig opzegt zit je er voordat je het weet een jaar lang aan vast.

Oplichting door nep profielen: oplichters die nepprofielen aanmaken kun je moeilijk achterhalen. Met zo’n nepprofiel en foto’s die ze gebruiken die niet van hun zijn kunnen ze al snel relaties opbouwen. Zo heb je meerdere verhalen waarin het misging. Zo is er een waarbij een meisje een Amerikaanse jongen leerde kennen via een internationale datingsite. Het plan was dat hij haar zou komen opzoeken en vanuit Amerika zou overvliegen. Maar zogezegd op het vliegveld zijnde belde hij het meisje op, omdat schijnbaar zijn bankpas zou zijn gestolen en of ze daarom geld over kon maken zodat hij zijn reis kon betalen. Nadat ze het geld had overgemaakt heeft ze nooit meer van hem gehoord. En dit is een verhaal dat vaak voorkomt.

Keurmerk Veilig Daten

Het keurmerk Veilig Daten is opgericht door de consumentenbond om zo oplichting te bestrijden. Er wordt gecontroleerd of datingsites zich aan hun afspraken houden, zo hoort er doorzichtigheid te zijn over het aanbod aan abonnementen en de prijzen, een duidelijk beleid dat oplichting tegengaat en moeten ze bereidt zijn klachten goed te kunnen ontvangen. Door onderstaand logo valt het keurmerk te herkennen. Een paar van de datingsites die alreeds een betrouwbaarheidskeurmerk hebben ontvangen zijn onder andere Paiq, Parship, Relatieplanet, 50plusmatch, Lexa, Match4me, eDarling, e-Matching en Pepper.

Thuiswinkel Waarborg

Thuiswinkel Waarborg is opgericht om zwendelarij van webshops tegen te gaan. Met dit keurmerk heb je de garantie dat je veilig aan het online winkelen bent. Onderhand zijn er al zo’n 2100 webshops, onder welke ook datingsites, met het keurmerk. Op de webshop zelf kun je zien of ze beschikken over het keurmerk en op de website van Thuiswinkel Waarborg.

Branchevereniging Singles Keurmerk

Het Branchevereniging Singles Keurmerk is opgericht voor bureau’s in de relatiebemiddeling. Dit keurmerk biedt kwaliteitsgarantie. Omdat er strenge eisen aan verbonden zitten om dit keurmerk te kunnen ontvangen zijn er weinig relatiebemiddelingsbureaus die over het keurmerk beschikken. Relatiebemiddelingsbureaus die wel het keurmerk hebben zijn onder andere  DatingOost.nl, 40PlusRelatie.nl en Mens-en-relatie.nl.

Melkpunt voor Internet Fraude

Mocht het toch zo zijn dat er een nare situatie is voorgekomen waarin je opgelicht bent, kun je dit het beste aangeven bij het meldpunt Internet Oplichting op de website van de politie. Ook kun je hier te weten komen of er eerder meldingen zijn gedaan over bepaalde webshops en dergelijke.